Pracownik pomocniczy gastronomii
Gastronomiczna
Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która wspiera pracę kucharzy i obsługi w restauracjach, kawiarniach, hotelach lub innych placówkach gastronomicznych.
Opis zawodu
Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która wspiera pracę kucharzy i obsługi w restauracjach, kawiarniach,hotelach lub innych placówkach gastronomicznych. Ich obowiązki obejmują różnorodne zadania, które przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania kuchni i obsługi klienta.
Program szkolenia:
- Wprowadzenie do pracy w gastronomii;
- Bezpieczeństwo i higiena pracy;
- Znajomość produktów i składników;
- Techniki przygotowywania potraw;
- Obsługa sprzętu kuchennego;
- Czyszczenie i konserwacja;
- Zarządzanie dostawami i magazynowaniem;
- Komunikacja i współpraca z zespołem;
- Znajomość procedur i standardów pracy;
- Testy i ocena. Przeprowadzenie testów praktycznych i teoretycznych, aby ocenić zdobyte umiejętności i wiedzę.