Wędliniarz to praca związana z produkcją różnorodnych wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów mięsnych.
Opis zawodu
Wędliniarz to praca związana z produkcją różnorodnych wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów mięsnych. Osoba pracująca jako wędliniarz jest odpowiedzialna za przygotowywanie, wytwarzanie,obróbkę i pakowanie różnego rodzaju produktów mięsnych, takich jak kiełbasy,szynki, boczki, pasztety, wędliny gotowane czy wędzone.
Program szkolenia:
Podstawy branży mięsnej;
Bezpieczeństwo i higiena pracy;
Znajomość surowców i składników;
Techniki obróbki mięsa;
Wytwarzanie różnych rodzajów wędlin;
Techniki konserwacji mięsa;
Dekoracja i prezentacja wędlin;
Bezpieczeństwo żywnościowe i kontrola jakości;
Obsługa i konserwacja sprzętu.
Klikając “Zaakceptuj wszystkie pliki cookie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu ulepszenia nawigacji na stronie, analizy jej wykorzystania oraz wspierania naszych działań marketingowych. Zobacz naszą Politykę Prywatności, aby uzyskać więcej informacji.